Alarm Sistemleri Kablolama
ALARM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN KABLOLAR VE KABLOLAMA ŞEKİLLERİ
Alarm sistemlerinde çok çekirdekli kablolar kullanılır.
Bu çekirdekler işlev farklılıklarının kolaylıkla anlaşılabilmesi için belirli renklerle kodlanmıştır.
Dış kaplamaları PVC’dir; PVC kaplama sayesinde kablolar ve sistem zorlu fiziksel şartlara karşı maksimum direnç gösterir.
Alarm devrelerinde ekranlı ve ekransız kablolar kullanılır; ekranlı kablolarda radyo dalgası etkileşimi riski ortadan kaldırılmış olur, bu da daha sorunsuz iletim sunar.
Alarm sistemi kablolarını en temel özelliklerinden biri olan çekirdek yapılarına göre sınıflandırırsak en sık kullanılan çeşitleri 4, 6, 8 ve 12 çekirdekleridir.
Alarm sistemleri için özel olarak tasarlanmış kabloları kullanmamızı öneririz, fakat kimi durumlarda CAT5 kablo da kullanılabilmektedir.
CAT5 ile ilgili tek fakat sık rastlanan sorun; güç taşıma kapasitesi yetersizliğidir.
Bu sorun ile karşılaşılması durumunda çekirdek sayısı iki katı olan bir kablo kullanırsanız sorun ortadan kalkacaktır.

KABLOLAMA ŞEKİLLERİ
Alarm sistemlerinde dedektör, siren, kontak vs. ekipmanların yanı sıra yalnızca kablolama farklılıkları ile farklı koruma alternatifleri yaratılabilir.
En temel kablolama şekilleri:
NC Bağlantı: Normally Close = Kapalı devre; sensör rölesi kapandığında panale alarm uyarısı gönderilir.
NO Bağlantı: Normally Open = Normal şartlarda açık devre; sensör rölesi kapandığında panale alarm uyarısı gönderilir.
EOL Bağlantı: Hat sonu direnci; bölge sonlandırmak için kullanılır. Sensörü veya bölgeyi sabote edilmelere karşı koruma altına alan bir yöntemdir.
DEOL Bağlantı: Çift hat sonu direnci; bölge ve sabotaj sonlandırmak için kullanılır. Sensörü ve bölgeyi sabote edilmelerine karşı koruma altına alır.









Şekil 4’te de görüldüğü gibi bölge çiftlemede panel üzerindeki bir bölge girişine korunan alanda tanımlanan iki ayrı bölge birden bağlanarak panel genişletilmiş olur. Bu yöntem her panel için geçerli değildir.
Şekildeki örnek sistemde 620Ω dirençlik bir düşüş B sensöründe alarm olduğunu belirtirken 300Ω dirençlik düşüş A sensöründekini belirteceğinden iki ayrı bölge ayrı ayrı denetlenebilmiş olacaktır.

Alarm sistemine özel bağlantıların yanında elektrik ve veri aktarım bağlantılarının da tamamlanması gerekir; bunlar herhangi bir elektronik sistemin bağlantısına benzemektedir. Alarm sistemlerinin kablolaması görüldüğü gibi çok karışık değildir fakat bir sorunla karşılaşmamak için profesyonel yardım alınması önerilir.
Alarm sistemlerinde kullanılabilecek cihazların ekipmanlarının kablo çeşitleri:

Alarm panellerinde yukarıdaki bölge bağlantılarının ve kablolama türlerinden başka akü bağlantısı ve 220V AC bağlantı bulunmaktadır. Bir trafo ile bu gerilim 24V AC’ye kadar düşürülür. Böylece sensörleri besleyecek olan gerilim sağlanmış olur. Panel üzerindeki güç devresi ile bu gerilim 12V DC gerilime dönüştürülür. Şekilde genel olarak bir alarm panelinin akü bağlantısı ve gerilim bağlantısı görülmektedir.

Toprak bağlantısı da özenle yapılmalıdır. Özellikle metal kasalı panellerde toprak bağlantısına önem verilmelidir. Şekilde EGND (Earth ground) ifadesi topraklama ucunun mevcut olduğunu göstermektedir. Önce panelimizi pul ve rondela yardımıyla metal muhafazaya bağlarız daha sonra metal muhafazayı genel topraklama ucuna bağlarız. Böylece topraklama sağlanmış olur.

Çapraz bölgelendirme özelliği alarm sistemlerinin müşterilerin ve izleme merkezinin yanlış alarmlar ile uyarılma ihtimalini düşürmek için düşünülmüş bir sistemdir. Birkaç bölge arasında ‘çapraz bölgelendirme’ özelliği seçilir, bölgeler arası geçiş süresi ayarlanır (4 – 250 sn); böylece sistem yanlış alarm sinyali denetimi yapabilmek için hazır duruma geçer.
Çapraz bölgelerden herhangi birinde bir alarm sinyali oluştuğu takdirde bölgeler arası geçiş süresi boyunca çapraz bölgelerin birinde de alarm sinyali verilmesi veya ilk bölgedeki sinyalin yinelenmesi beklenir. Bu şekilde ikinci bir alarm sinyali alındığı takdirde alarm sinyali verilir; aksi takdirde alarm sinyali veren ilk bölgeye hata raporu gönderilir ve sistem etkin halde kalır.
